21.02.2023, 18:28 35

Medikal Estetik Nedir ?

Makalemize başlamadan önce sizlere bazı sorular yöneltmek isterim.

*Estetik kelimesinin sözlük anlamı nedir?

*Medikal estetik ne demektir?

*Medikal estetik doktoru kimdir?

*Ülkemizde ve dünyada medikal estetiğin yeri ve önemi nedir?

‘’Estetik’’ kelimesinin sözlük anlamı şöyledir :

1. Sanatsal yaratının genel yasalarıyla, sanatta ve yaşamda güzelliğin kuramsal bilimi, güzelduyu, bediiyat; kusurlu bir organı düzeltmek ya da güzelleştirmek amacıyla uygulanan yöntemler.
 

2. Güzellik duygusuyla ilgili olan ya da güzellik duygusuna uygun olan, güzel duyusal.
 

3. Güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe kolu, güzelduyu

Gördüğünüz üzere estetiğin temeli güzellik duygusuna dayanır. Yani hem duygularımızda hem düşüncelerimizde hem de fiziksel olarak güzelleşme yani iyileşme halidir.

Bir kişiye bir olaya yada nesneye estetik diyebilmek için dış görüntüsüne baktığımız gibi iç dünyasına da bakmak lazım. Karşısındaki insanda uyandırdığı hislere bakmak lazım. Benim için harika özelliklere sahip müthiş bir parça diye düşündüğüm bir kolyeyi arkadaşım hiç beğenmeyebilir estetik bulmayabilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün tabi ki.

Peki medikal estetik nedir?

Kişinin kendini daha iyi hissetmesi için dış görüntüsünde yani fiziksel olarak değiştirmek veya düzeltmek istediği alanlarda cerrahi işlemlere gerek duymadan yapılan iyileştirme işlemleridir.

Cerrahi operasyonlar adı üstünde ameliyathane şartlarında, lokal yada genel anestezi altında gerçekleştirilen, sonuçları kalıcı, kısacası neşterle yapılan işlemlerdir. Anesteziye gerek duyulması, iyileşme süresinin uzun ve sıkıntılı olması ve bu süre içinde hastanın eve kapanmak zorunda kalması gibi sebeplerle cerrahi en son başvurulması gereken yoldur.

Ayrıca zaman içerisinde cildin yaşlanmasıyla beraber tekrar cerrahi operasyon ihtiyacı oluşabilir. Biz doktorlar sadece bu alanda değil tüm hastalıklarda öncelikle medikal tedavileri tercih ederiz. Cerrahi operasyonlar son tercihimizdir. Aynı hastayı aynı bölgeden üst üste opere etmek zordur ve işlevsel değildir.

Medikal estetik bu aşamada devreye girer. Kişilerin ihtiyacı olan düzeltme ve iyileştirme işini vücuda zarar vermeyen ilaçlar, dolgu maddeleri, ip gibi materyallerle yada kişinin kendi kanını kullanarak yapar.

Örneğin bir genç kız düşünelim. Üst dudağının çok ince olmasından rahatsız. Kalıcı olarak değiştirmek istemiyor. Ne yapması lazım?

Başka bir örnek; 30-35 yaşlarında bir erkek kaşlarının arasındaki derin çizgilerden kurtulmak istiyor. Nereye başvurmalı?

Yüzündeki aknelerden kurtulmak isteyen delikanlı, yanaklarındaki lekelerden şikayetçi olan hanımefendi ne yapmalılar?

Başvuracakları ilk nokta tabi ki MEDİKAL ESTETİK DOKTORLARI’dır.

Medikal Estetik Doktoru kimdir?

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği ve sadece doktorların alabileceği özel bir eğitim ile sertifika almaya hak kazanmış medikal estetik uygulamalarını yapmaya yetkili tek meslek grubudur. Bu konu üzerinde biraz durmak istiyorum. Günümüzde bu işlemler kuaförler ve güzellik salonları gibi yerlerde ehil olmayan, kendini doktor olarak tanıtan kişilerce yapılmaya çalışılmaktadır .Hiç bir tıbbi eğitim almamış, yaptığı işlemin komplikasyonlarından bile habersiz, olumsuz bir durumla karşılaştığında ne yapacağını, nasıl müdahale edeceğini bilmeyen ve hijyen kurallarından habersiz kişilere itibar etmeyiniz.

Medikal estetikte hangi uygulamalar yapılmaktadır sayalım :

*Kırışıklık açma, diş sıkma ,migren , koltukaltı ve avuç içi aşırı terlemeleri için botox uygulamaları

*Cilt gençleştirme, lekelerden kurtulma, akne ve diğer skar tedavileri için cilt mezoterapileri

*Saç dökülmesi için mezoterapiler PRP tedavileri

*Dudak, yanak, şakak, jawline hattı, kulak memesi dolguları

*Cilt sarkmaları için ip askı yöntemleri

*İstenmeyen tüylerden kurtulmak için lazer epilasyon teknolojileri

En önemli konulardan biri de hasta değerlendirmesinin nasıl yapılacağıdır?

Peki burada nelere dikkat etmemiz gerekir?

Öncelikle hastamızla karşılıklı oturur uzun uzun konuşuruz. Yüzünde ve vücudundaki hangi durumlardan muzdarip, beklentisi nedir, işlemler hakkında bilgisi var mı, durumu düzeltme veya desteklemek için ne kadar zamana ihtiyacımız var hepsi konuşulur.

Sonunda kişiye özel bir eylem planı hazırlanır. Hangi işlemle ne kadar süre içinde nasıl bir sonuca ulaşırız? Bütün bu basamaklar hakkında bilgi verilir. Tedavi kararı verilirken hastanın isteği kadar bu işlemin yüzüne uyup uymayacağına da bakmak gerekir. Yani her işlem herkeste aynı sonucu vermez. Bu durum iyice anlatılmalıdır. Hastamız onaylayınca işleme başlanır.

Ülkemizde medikal estetik işlemleri oldukça yaygın kullanılmaktadır.2000’li yılların başlarında tüm Türkiye’de 3-5 doktorun yapabildiği sayılı işlemler varken günümüzde her caddede her hastanede yaygın olarak kullanılan bir hale gelmiştir. Bu alanda çalışan doktorlarımızın ünü yurtdışına kadar ulaştığı için sağlık turizminde hatırı sayılır bir yerde durmaktadır.

Sektörde çalışan, işini severek yapan sürekli kendini geliştiren, yeni ve daha etkili yöntemleri bulmaya hevesli doktorların artması ve tabi ki bilinçli hastaların sayısının artmasını diliyorum.

Yorumlar (0)
az bulutlu