banner12

banner1

Gıda mühendislerinden “hijyen” uyarısı

Tüm dünyayı ve ülkemizi yakından ilgilendiren coronavirüs (Covid-19) salgını, kamuoyunda ‘virüs gıdalarda bulunabilir mi?’ ve ‘gıdalar ile yayılması mümkün müdür?’ sorularını da beraberinde getirdi.

GÜNDEM 20.03.2020, 21:05 22.03.2020, 01:42
Gıda mühendislerinden “hijyen” uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Amerika Gıda ve İlaç Otoritesi (FDA) ve Amerika Tarım Birimi’nin (USDA) yaptığı araştırmalar sonucunda virüsün gıdalar ile bulaşmadığını tespit ettiğini söyledi. Durmuş, “Çin’den ve diğer ülkelerden ithal edilen veya ülkemizde üretilen gıdaları, virüsün yayılması ile ilişkilendirebilecek hiçbir kanıt bulunmamıştır” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİNİN 4 TEMEL ADIMI

Coronavirüsün gıdalar yoluyla yayılmasının mümkün olmasa da, gıdaların üretimi ve tüketimi süreçlerinde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, “Gıda üretiminde, ‘iyi hijyen uygulamaları’ çerçevesinde, gıda güvenliğinin 4 temel adımını takip etmek önemlidir. Bu adımları temizle/temiz tut, çiğ ve pişmişi, gıda olan ile olmayanı, temiz ile kirliyi ayır, doğru pişir ve güvenli sıcaklıkta tut olarak sıralayabiliriz” diye konuştu.

Tüketicilerin gıda ve gıda ürünleri alışverişlerinde dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Durmuş, “Tüketiciler, ambalajlı, iyi hijyen uygulamaları ve gıda güvenliği yönetim sistemlerini üretim tekniklerinde uygulayan, gıda mühendisi veya ilgili meslek mensupları tarafından denetim ve kontrole tabi kayıtlı ya da onaylı işletmelerde üretilen gıda ürünlerini tercih etmelidirler. Özellikle merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı ve denetim mekanizmasından uzak gıda işletmelerinin üretmiş olduğu gıda ürünlerinin tüketilmesi halk sağlığı açısından tehlikeli olacaktır” ifadelerini kullandı.

HİJYEN KURALLARINA UYGUN ÜRETİLEN GIDALARDA VİRÜS BULUNMAZ

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, iyi hijyen uygulamaları kurallarına uyularak üretilen gıda ürünlerinde Covid-19 virüsünün bulunmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, gıda üreten işletmelerde çalışanların ve gıda tüketicilerinin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

“Eller, üretim öncesinde, sonrasında ve üretim süresince gerektiğinde yıkanmalı. Çiğ bitkisel ve hayvansal gıdalara temastan sonra, yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, evcil ve yabani hayvanlara temas sonrası, çöğe dokunduktan sonra, hasta ziyareti ve refakati öncesi ve sonrasında, kesik veya yara tedavisi öncesinde ve sonrasında, burun temizliği, öksürme veya hapşırmadan sonra mutlaka su ve sabunla 20 saniye boyunca eller yıkanmalıdır. Kullanılan ekipmanlar, çiğ bitkisel veya hayvansal gıdalara temasının ardından sıcak su ve deterjan ile ya da bulaşık makinasında temizlenmelidir.”

GIDA ÜRETİMİ, İŞLEME VE TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Gıdaların üretim, işleme ve tüketim sürecinde hijyen kuralları çerçevesinde yapılması gerekenlere de değinen Durmuş, “Alışverişte çiğ hayvansal gıdalar ile diğer gıdalar ve gıda olmayan maddeler birbiri ile temas etmeyecek biçimde, ayrı poşetlere koyulmalıdır. Pişmiş ve çiğ gıdalar birbiri ile temas ettirilmemelidir. Çiğ gıdalarla temas eden tüm malzemeler uygun deterjan ve sıcak su ile yıkanmalıdır. Pişirilerek tüketilmesi gereken et, süt, yumurta gibi gıdalar çiğ tüketilmemelidir. Etikette belirtilen pişirme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Pişmiş gıdaları da uygun sıcaklıkta tutmak oldukça önemlidir. Bunun için soğutma mutlaka 4 ve altındaki derecelerde yapılmalı. Bozulabilir gıdalar 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli ve gıdanın etiketinde yazan saklama, hazırlama, muhafaza ve tüketim koşullarına harfiyen uyulmalıdır” dedi.

“ELLERİ VE YÜZEYLERİ SIK SIK YIKAYIN”

Yiyecekleri işleyen, hazırlayan ve servis eden tüm kişilerin, daima ellerini ve yüzeyleri sık sık yıkaması ve gıda işleme prosedürlerine uyması gerektiğini vurgulayan Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı; “HACCP kriterlerine ve iyi hijyen uygulamalarına uyarak risk ve tehlike analizi temelli gıda üreten ve bu koşullara uyan gıda işletmelerinin, uygulamış olduğu temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin dışında ayrıca bir dezenfeksiyon yöntemi uygulamasına gerekli değildir. Gerek halkımızın, gerekse restoran ve diğer hizmet sektörü ile gıda işletmelerinin ve çalışanlarının Sağlık Bakanlığınca açıklanan önlemlerle dikkatle uyması gerekmektedir. Bu noktada akut solum yolu hastalıkları belirtisi gösteren ve 37.8 derece ve üstünde ateşi olan çalışanların iyileşinceye dek çalıştırılmamaları gerekmektedir.”

Yorumlar (0)
banner4
19°
kapalı