banner12

banner1

Yeşim; kadınların güçlendirilmesinde küresel örnek oldu

Yeşim Tekstil; Nike’ın 2025 stratejileri kapsamında “Kadınların güçlendirilmesi” temasıyla Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’ne (ICRW) “Tekstilde Cinsiyet Eşitliği” konusunda yaptırttığı araştırmada en iyi örnek olarak gösterildi.

AİLE VE ÇOCUK 18.12.2020, 01:20
Yeşim; kadınların güçlendirilmesinde küresel örnek oldu

Dünya markalarının stratejik üretim ortağı olarak hazır giyim ve ev tekstil alanındaki yetkinliği ile çalışmalarına devam eden Yeşim, 21 yıldır müşterisi olan Nike firması tarafından Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’ne (ICRW) yaptırtılan araştırmada en iyi örnek firma olarak gösterildi. Nike’ın tüm üreticileri adına Yeşim’i örnek gösterdiği bu araştırma, özellikle kadınların işgücüne katılabilmelerinin önemine, işgücünde kalabilmeleri için özel sektörün sağladığı ücretsiz bakım hizmetlerine ve bu hizmetlerin çalışanların firma bağlılığı üzerindeki etkilerine odaklandı. Araştırmada; Yeşim’in toplumsal cinsiyet eşitliği adına verdiği kurumsallaşma taahhüdüne, çalışan ebeveynler için sağladığı bakım hizmetine ve cinsiyete dayalı şiddetle tacizin önlenmesine yönelik aldığı aksiyonlara vurgu yapıldı.

İlgili araştırmada bu alanda atılan adımların; iş yerine devamsızlığının azalması, firma itibarını arttırması, bu itibara bağlı olarak daha fazla üretkenlik ve verim elde edilmesi, iş başvurusu yapan adaylar tarafından tercih edilebilirlik ve üretimle büyümeyi sürdürmek için gelişmiş bir organizasyon yapısı gibi işletme etkileri sunduğu kaydedildi. Alınan aksiyonların sosyal etkileri arasında da üretim süreçlerinin yanı sıra kreş bakım sorumluluklarını dengelemek adına gelişmiş bir yetkinlik kazanılması ve cinsiyet normları adına elde edilecek değişim süreçlerine daha geniş katkı sunulması gösterildi.

Raporda cinsiyet eşitliğine yönelik grup düzeyinde politikalar ve taahhütler oluşturan Yeşim’in firma liderleri öncülüğünde samimi ve eşitlikçi bir iş yeri oluşturulmasının temelinin atıldığının altı çizilerek, “Tedarikçi grubunun üst düzey liderliği de daha geniş toplumsal cinsiyet eşitliği hareketiyle uyumlu hale geldi ve Yeşim yerel liderliğini fabrika düzeyinde eşitlik odaklı bir iş kültürünü teşvik etmek için cesaretlendirdi. Böylece kadınların güçlenmesini destekleyen üst düzey yöneticilerle, her düzeydeki yöneticilerin uyum sağlaması da teşvik edildi.” dendi.

Yeşim’in grup düzeyinde bir “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası” hazırlayarak bu süreçlere olan bağlılığını pekiştirdiğinin dile getirildiği raporda söz konusu politikanın, Yeşim’in cinsiyet temelli şiddet ve tacizi her zaman gündeminde tutma taahhüdünü yinelediği belirtildi. Raporda ayrıca Yeşim bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesine de atıfta bulunularak, toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının söz konusu komiteye katılımı ve komitenin işlevselliğini geliştirdiği, bu sayede gruba bağlı tüm fabrikalarda iç katılımı teşvik ederek samimi stratejilerin tasarlanabilmesine olanak sağlanacağı ifade edildi.

Bugüne kadar bu alanda birçok kez ulusal ve uluslararası en iyi örnekler arasında gösterilen Yeşim, geçtiğimiz yıl da yine Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (ICRW) tarafından Bakım ve Rekabet Edebilirlik Saha Araştırması Raporunda “Özel Sektörde Kadınların Bakım İhtiyaçlarını Karşılayan Küresel En İyi Uygulamalar” arasında gösterilmişti.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR:

- Yeşim STK üyelikleri ve onlarla geliştirdiği iş birliği ile iş dünyasında eşitliği sağlamak için stratejiler ve yenilikler konusunda kamu ve özel sektör liderleri arasında diyaloğu kolaylaştırmaktadır.

- Yeşim, diğer sektör temsilcilerinin yanı sıra, çalışanlar ve benzer işletmeler adına anlamlı, uygun ve etkili yollarla toplumsal cinsiyet eşitliği süreçlerini nasıl iyileştirebileceğini sürekli araştırmaktadır.

- Firmanın dahil olduğu uluslararası ağlar, Yeşim Grubu’nun toplumsal cinsiyete duyarlı politikaları yurt içinde ve yurt dışında benimsemesine, yaygınlaştırmasına, paylaşmasına ve savunmasına imkân sağlamaktadır.

- Uluslararası ağlar bazında sözleşmelere imza atmak ve grup düzeyinde taahhütleri hayata geçirmek; Yeşim’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve sorumlu iş uygulamaları desteklemek için güçlü bir mesaj vermekte ve çokuluslu fabrika sistemlerine uygun ilkeler hayata geçirilmektedir.

- En tepeden başlayarak her kademede cesaretlendirilen fabrika yönetimi, kendi iş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının güçlendirilmesi odaklı girişimleri hayata geçirmek için desteklenmekte ve motive edilmektedir. Bu taahhüt, grubun toplumsal cinsiyet eşitliğine adanmış uluslararası bir tedarikçi olarak itibarını da güçlendirmekte, Yeşim’in marka değerini yükseltmekte ve Nike gibi güçlü, sürdürülebilir tedarik zincirlerine değer veren şirketlerden gelen talebi arttırmaktadır.

- Yeşim Anaokulu, iş dünyasında fabrika ortamında kreş hizmetinin hiç konuşulmadığı bir dönemde, firmanın kurulmasından sadece beş yıl sonra, 1988 yılında Bursa tesisi bünyesinde kurulmuştur. Bu girişim, grubun halihazırda iş gücünde olan kadınları destekleyerek, çocuk bakım imkânı olmadığı için çalışamayacak diğer kadınlar için de istihdam engellerini ortadan kaldırarak firmanın “Önce insan” felsefesini pekiştirmektedir.

- Yeşim, ebeveynlerin anaokulundan memnuniyetini ölçmek için düzenli olarak anketler yapmakta ve geri bildirimlere göre aksiyon alarak eğitim kalitesini iyileştirmektedir.

- Yeşim, 2019 yılında Ağrı’da hayata geçirdiği yeni üretim tesisinin inşaatı sırasında aynı tesis içerisinde bir anaokulu da kurmuştur. Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan gecikmelere rağmen, söz konusu şartlar güvenli hale geldiğinde 100 çocuk kapasiteli birimin açılması hedeflenmektedir.

- Yeşim, Bursa fabrikasında olduğu gibi Mısır'ın İsmailia kentinde de ilgili bakım hizmetlerini sunmak adına benzer kalitede eğitim verecek bir anaokulu inşa etmiştir.

- Birçok işletme için çocuk bakımını karşılama fikri, yüksek maliyet korkusu uyandırmaktadır. Ancak Yeşim, bu hayati desteği, somut getiri sağlayan işletmeye yapılan bir yatırım olarak görmektedir. Çalışanlar söz konusu hizmete yönelik memnuniyetlerini ifade eder ve çalışanlar bu hizmetin katma değerini görerek güçlü bağlılık ve düşük devamsızlık gösterir. (Yeşim çalışanları ortalama 8 yıl çalışmaktadır ve bazı çalışanlar 25 yıl ve üzeri firmada görev yapmaktadır.)

- Çalışan ebeveynler için söz konusu bakım desteği, düşük devamsızlığa katkıda bulunur. Çocuk bakım desteğinden yararlanan çalışanlar arasında devamsızlık sadece yüzde 0,9’dur. Bu oran tüm Yeşim çalışanları arasında yüzde 4,2 seviyelerindedir.

- Yüksek kaliteli bakım seçenekleri, Yeşim'i düşünceli ve aile dostu bir şirket kılar ve firmayı faaliyet gösterdiği bölgelerde tercih edilen bir iş veren olarak konumlandırır.

- Yeşim, her türlü işyeri tacizine sıfır tolerans politikası uygulamaktadır.

- Grubun Bursa fabrikasındaki çalışanlara ve stajyerlere toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve cinsel taciz konularında eğitim vermek adına yerel STK’larla iş birliği yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
banner4
açık